Egy, a tízmillió politológus országából

Critical/Comment

Értelmiségi ködszurkálás

2015. március 20. - C.critical

Olvasom TGM írását. Látszólag nem hülyeség amit ír, a reggeli kávé mellett már szinte hajlottam arra, hogy elhiggyem. Aztán végül csak sikerült elkapnom a kilógó lólábat

Valaki árulja el nekem, miért van az, hogy a médiában bohóckodó függetlennek tetsző értelmiség még mindig nem bírta megugrani azt az egyébként nem túl kihívó, bár kétségkívül elfogulatlanságot feltételező gondolati lécet, ami elválasztja azt, hogy egy cizellált mondandóban ne arra a következtetésre jusson, hogy sok a szegény, cserébe a politikusok gyökerek, attól, hogy bármilyen tényleges ok-okozati összefüggést találjon.
Tudom, tudom ez az anarchista politika, és elitellenesség. Na de nem pont ezt magyarázza a cikkben felboncolt Jobbik is? Ugye mégsincs olyan távol egymástól a jobboldali és baloldali radikalizmus.
Hogy mi a probléma?
TGM számon kéri a magyarországi politikusokat, hogy miért viselkednek politikusként. Nem tagadom, üdvös lenne elfelejteni, hogy a jó politikus szükség szerűen pofátlan, és gátlástalan. Valójában leszarja az ideológiákat, bármikor összemossa a "jobb oldalt a ballal", a "kapitalizmust a szocializmussal", a "liberalizmust a marxizmussal". Teheti, mert a "keményen dolgozó ember" ezekről definició szerint a büdös életben nem hallott eredeti valójában, csak politikusok szájából.. Hallott viszont villanyszámláról, devizahitelről, emelkedő élelmiszer
árakról, munkanélküliségről, alacsony bérekről. Nem náci szokás ez, hanem ők is dolgoztak ezzel a módszerrel, mert ilyen a politika. Tetszettek volna nem kijönni a barlangból ugye...
Nem mellékesen megjegyzendő hogy szélső jobboldalinak nevezni a Fideszt, nem kis ferdítés, már már politikusi olvasat, bár tény, hogy szélsőbalról figyelve a Fidesz is elég távol van.
Igen, valóban komoly felelőssége van a pártoknak abban, hogy a Jobbik megerősödött. Példának okáért amiatt is, hogy az ellenzék szintén rendszerellenes. Személyes fixációjuk lett annak bizonygatása, hogy itt a rendszert kell megdönteni. De facto meg akarják dönteni a demokráciát. Mert ugye azt mondanom sem kell, hogy aki látott már messziről politológiai témájú könyvet, az pontosan tudja, hogy de jure bizony demokrácia van. Legfeljebb a minőségéről lehet vitatkozni értelmiségi klubokban.
Igen, láthatóan az ellenzéki értelmiség is tolja ezt a szekeret, tőlük viszont elvárható lenne, hogy észrevegye, innentől a Jobbik rendszerellenességét vajmi nehéz demokrácia ellenességként azonosítani
Az addig rendben van, hogy az online közösségi média komoly szerepet játszik a Jobbik erősödésében. Na de nézzük már meg, hogy nincs olyan politikus ma Magyarországon, aki ne lenne jelen valamilyen közösségi oldalon.. Minden magára valamit is adó párt képviselője rendelkezik facebook profillal. Megmondom hol nincsenek jelen. A " keményen dolgozó emberek" között. Hiába rittyent össze az ellenzéki mozgalmár facebook csoport 3 óra alatt egy több ezres tüntetést, ha nem követi azt kézzel fogható szervezeti munka.
Az itt a probléma, hogy addig, amíg a Jobbikos képviselő, vagy helyi párttag elmegy a kocsmába, és fél liter fröccsel átmossa a fél éve munkanélküli Józsi agyát, addig a többi ellenzéki párt képviselője otthon szopogatja a cabarnet sauvignont, néha talán elmegy lakossági fórumot tartani.
Észre kellene venni, hogy a Jobbik nem csak online teszi a dolgát. A legkisebb településeken is szervezetet hoz létre, virágzanak az ifjúsági tagozataik, ahol 16 éves gyerekek kezében jár körbe a Kárpátia összes albuma, Wass Albert összessel karöltve.
Nem azért kell megdorgálni a politikusokat, mert a nyilvánosságban politikusként beszélnek, és viselkednek. Azért kell megdorgálni őket, mert elfelejtik tovább szervezni a helyi szervezeteket.
Az írástudó értelmiség viszont jobban tenné, ha elfogadná a politikusi mesterséget, olyannak, amilyen valójában. A demokráciát nemkülönben. A konklúzió nem az kell legyen, hogy a kisebbik a rossz a "másik szélsőjobboldali párt", hanem az, hogy bármelyik jelenleg parlamenti párt kisebbik rossz a valóban súlyosan szélsőséges, élesen soviniszta, rasszista, antiszemita, nyugatellenes Jobbiknál.

 A Facebookon is kritzálunk

A bejegyzés trackback címe:

https://criticalcomment.blog.hu/api/trackback/id/tr177285799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása