Egy, a tízmillió politológus országából

Critical/Comment

Kétesélyessé vált a tapolcai időközi?

2015. március 24. - C.critical

Fő szabály szerint egy időközi parlamenti választás még azokat a választópolgárokat sem szokta különösebben izgatni, akiket érint. Tapolca nem ilyen. Az a közkeletű nézet, hogy a tapolcai választókörben háromesélyes verseny van. Szűk 3 héttel a választás előtt azonban kezd úgy festeni, hogy a baloldal valahol a második kanyarban minimum egy utcahossznyival lemaradt.

 

 

Két kutatás látott eddig napvilágot a választókör pártpreferenciáit illetően. Az egyik a Jobbik közeli Iránytűé, a másik pedig az MSZP megbízásából készült Publicus Research-é. Tény, hogy egy időközin nem szerencsés elhamarkodott következtetéseket levonni pártpreferenciákból, ugyanis ezekben az esetekben lényegesen többet nyom a latba az adott jelölt személyének helyi varázsa. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy Veszprémmel ellentétben itt a 3 nagy blokk már pártszínekben, pártlogóval a zakón indítja jelöltjeit, ami a tapolcai választókörben nem feltétlenül kedvez az MSZP-DK közös jelöltjének. 

Mivel a politikai elemzés halott, így eljött az ideje az okoskodó politológusoknak, és bloggereknek, ezért nagyvonalúan megelőlegezem magamnak az elhamarkodottnak tetsző következtetések levonásának lehetőségét.. 

Az Iránytűs kutatásoknak nem szoktunk nagy jelentőséget tulajdonítani, ezek a srácok anno Veszprémben is 33 %-ra taksálták a Jobbikot, ezzel szemben a 15%-ot sem bírták megugrani. Szóval ha választások előtt meg kell támogatni a Jobbikot  "mérésekkel", akkor az Iránytű nem habozik rálapátolni cirka 20 pontot a valóságos támogatottságra.  Persze mondhatnánk, hogy a többi intézet is ezt csinálja, mindenesetre azért többnyire meg lehet számolni egy kézen az egyes pártok felé hajló "jóindulatuk" mértékét. 

Na de haladjunk az MSZP megbízásából készült mérés felé. Ugyanis hasonló számokat mértek a pártpreferenciákban, mint az Iránytű. Sőt, a pártválasztók körében a másik két párt bő 20 pontot ver az MSZP-re. Fidesz: 39 Jobbik 37 MSZP 16.  Árnyalja a helyzetet, hogy Ajkán legalább ennyivel vezet Pad Ferenc (MSZP-DK), . Viszont Sümegen és Tapolcán 30 illetve 40 százalék hátránya van, márpedig az említett városok esetben már személyekre leadandó szavazatokról beszélgetünk. Ha pedig hallgatólagosan elfogadjuk azt, hogy a kisebb településeken bizony nem a baloldal uralja a pöttyöst, akkor akár ki is jelenthetjük, hogy a valódi verseny a Fidesz, és Jobbik jelöltjei között zajlik. 

A PS nyilvánosságra került adataiban  bizonytalanokról nem szól a fáma, az Iránytű 10 százalékra taksálja ezek arányát. Mivel az említett szavazói csoport a legritkább esetben voksol egy irányba (itt a legritkább eset a soha szinonímájaként értendő) ezért a túl nagy tévedés komolyabb veszélye nélkül megállapíthatjuk, hogy a Veszprém megyei 3-as választókörzet nem három, hanem kétesélyes.

A bejegyzés trackback címe:

https://criticalcomment.blog.hu/api/trackback/id/tr267299479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rudi Kató 2015.03.26. 05:15:40

Álmodozik a jobbikos közvélemény erőszakoló cég! Sajnos Ajka fogja eldönteni a mandátum sorsát és ott tarol az bolsevik zsidó söpredék!

Tudományos Libsizmuss (törölt) 2015.03.29. 21:09:16

@Rudi Kató: szégyeld magad, undorító antiszemita aljadék!

Rudi Kató 2015.03.30. 06:01:01

Tudományos Libsizmuss
Az undorító te és a fajtád vagytok akik élősködtök rajtunk és ennek ellenére minket szapultok akik eltartanak benneteket! Ezért utálnak benneteket az egész földön!
süti beállítások módosítása