Egy, a tízmillió politológus országából

Critical/Comment

Mi közünk az Eurázsiai Unióhoz?

2015. április 02. - C.critical

Zsigerből rá is vághatnánk, hogy semmi.

Érdemes azonban árnyalni ezt a témát, ugyanis visszatérő jelleggel hivatkoznak vezető magyar politikusok pozitív szövegkörnyezetben a frissen alakult Oroszország generálta "gazdasági" szervezetre. Utóbb épp Orbán Viktor hangsúlyozta "kazahsztáni rokonainknál" tett látogatásakor, hogy kiemelt célja lobbizni az Eurázsiai Gazdasági Unió (EGU) érdekében Brüsszelben. Vona Gábor korábban még arra is utalást tett, hogy esetlegesen előnyösebb lenne Magyarországnak az EGU keretein belül gondolkodni, mintsem a kizsákmányoló EU gyarmatosítási terveinek áldozatává válni. Utóbbit  a hangos röhögésen kívül nem is nagyon lehet mivel kommentálni, ezért koncentráljunk a kormányzat hozzáállására a téma kapcsán.

 

Okkal használom idézőjelben a gazdasági jelzőt az EGU említésekor, ugyanis Putyin már a szervezet megalakulásának ötletelési fázisában sem titkolta el, hogy Moszkva kimondott célja a Szovjetunió korábbi nagyhatalmi státusának csillogó fényét visszaállítani. Ennél fogva meglehetősen nagyvonalú hozzáállás lenne eltekinteni a politikai, nagyhatalmi célzattól  Önmagában véve az EGU gazdasági ereje a jelenlegi tagokkal sem haladja meg az EU GDP ötödét, viszont propaganda célra, az erő látszatának felmutatására a nemzetközi színpadon Oroszország számára tökéletesen megfelel.  

Azt sem gondolhatja senki komolyan, hogy egy gazdasági célzatú integrációs keretben eredményes tárgyalási alap az erőszakkal való fenyegetés, egészen konkrétan Krím fegyverrel való annektálása. Ellenben a napnál világosabbá tette például Kazahsztán számára, hogy ha gazdasági megfontolásokból az utolsó pillanatban elbizonytalanodna a szervezethez való csatlakozásban, politikai aggályai semmiképp sem legyenek afelől, hogy Oroszország biztosan találni fog legalább egy okot arra, miért is szükséges pár ezer négyzetkilométernyi terület lekapcsolása. 

Tehát amikor Orbán Viktor a minapihoz hasonló kijelentéseket tesz, akkor egyértelműen Putyin nagyhatalmi törekvéseit támogatja. Azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a kormánynak a Paksi szerződéssel sikerült kényszerpályára állítania magát ebben az ügyben, hiszen a valóban létező gázfüggőség mellé több ezer milliárdos elköteleződést vállalt Oroszország mellett cirka 30 évre, egyel több okot adva magának arra, hogy időről időre megtámogassa az "új Szovjetuniót." pozitív hangvételű kiszólásokkal..  

Mindezzel viszont egyel több okot ad arra is, hogy a velünk egyébként is bizalmatlan EU a körmünkre koppintson.

A politika természeténél fogva döntésekről szól. Emiatt lesz a "nem döntés" is döntés. Orbán egyértelműen hintapolitikát folytat nyugati és keleti "rokonaink" között, amivel a megváltozott, lényegében hidegháborús nemzetközi politikai környezetben viszonylag könnyen lehet  két szék között a pad alá esni.

A bejegyzés trackback címe:

https://criticalcomment.blog.hu/api/trackback/id/tr97334044

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2015.04.03. 16:52:06

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Kaland Kazahsztánban 2015.04.03. 10:47:23

Vona Gábor már tavaly szeptemberben meglátogatta Kazahsztánt és erről így számolt be a párt sajtójában: „Miről esett itt szó?  - Természetesen a kazah-magyar kapcsolatokban rejlő kölcsönös gazdasági, kulturális és politikai előnyökről, amelyekben, az...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.04.03. 09:57:05

Nekem nincsenek kazah rokonaim. Nem is kellenek. Viszont Viktoréknak hála számos barátom / rokonom van már tőlünk nyugatra. Valamiért nem kazahsztánba mentek boldogságot keresni. Több eszük van, mint Viktornak. Persze Viktort nem az ország boldogulása motiválja, és ami motiválja azt sem a kazahoknál, hanem svájcban tartja.

Ennyi.

David Bowman 2015.04.03. 10:32:12

Oroszo. egy darabját lefelejtettétek a képről.

David Bowman 2015.04.03. 10:33:18

Mindig a gazdagabb keres a szegényebbeken. Érdemes keletre is kereskedni.

randomuser1 2015.04.03. 11:25:32

Az egész történelmünk erről szól, európainak kicsit vidékiek vagyunk, de a mosdatlan oroszország szemében egy elkényeztetett úrigyerek, szal kérdés, miről alakunk lemondani a túlélésünk érdekében, késsel villával akarunk enni keveset, vagy jó sokat, de puszta kézzel..
egyéni ízlés dolga, nem véletlen koccol le innen párévtizedenként sokszázezer ember :)

Spiritmonger 2015.04.03. 12:54:48

ha az olcsó repjegyek még olcsóbb horgásztúrákkal párosulnak, akkor a kazahsztáni kirándulás teleiben megérte :-)
Amúgy meg kérdezem, miért ne lehetne Magyarország is egyszerre EU és EGU tag is egyszerre? Asszem ezt semmi nem tiltja...

GERI87 2015.04.03. 14:29:39

Há...Krím rajta van a térképen de Kalinyingrád nem.
ŐK már "szart érnek"?:)

népoldali 2015.04.08. 11:31:40

Micsoda lalzatosság!
"Európa körmünkre koppintson"
Brrr..
Hát mi vagyunk mi?Rakoncátlan kisgyerek,akit a NEM LEGÁLIS eu megleckéztet?
Illegálisan késZtettek minket az euba ,mert 55% nem szavaztott,45% szavazott,abbopÓl 16% ellene MARADT 29%!
Kevesebb minrt egyharmad !!
Remélem mielönób távoznuk onnét és az Eurázsiai uniuoval KÖLCSÖNÖS érdekeken alapulo egymás belügyeibe e valo BE NEM avatkozás politikájának ismételt érvénybe juttatásával élünk !
Vigye magával a "halado toleráns feminista" Eu kollaboránsait,megmondoembereit,egész liberális,tehát számunkra alapjaiban értelmezehetetlen ideologiájával együtt!
Deo gratias !

mappa2009@fremail.hu

randomuser1 2015.04.08. 17:30:37

@Akitlosz: amúgy ja, szánalmas ez a civilizált világhoz való felzárkózás propagálása itt, a magor ugaron...
a szláv népek bezzeg, azok tuggyák, hogy köll krumpliból páleszt főzni, az ami világunk!

randomuser1 2015.04.09. 16:41:07

@David Bowman: mi monnyuk azt itt faluhelyt ledaráljuk és elszívjuk, de könnyen megeshet, lefőzve se rossz!

Roland Oranky 2015.04.09. 19:46:27

Erdélyi magyarként akit sokszor le-ázsiaiznak nem igazán érzek rokonszenvet az EU iránt. A románok EU és USA támogatással próbálják az utolsó Magyar erődítményt feldarabolni. Érdekes a sok EU és liberális román mennyire sovin függetlenül , hogy bal vagy jobboldali kormány van épen hatalmon Magyarországon. Angliában ahol dolgoztam is csak egy koszos bevándorló vagy. Sajnos gazdaságilag nagyon erősek de bennünk gyarmatot és piacot látnak és nem embert. Jó ha megmondod nekik , hogy csalódott vagy egyábként nemcsak mi hanem a csehek, és a déleurópai népek is. Putyin se job de legalább van akinek lehet panaszkodni....

randomuser1 2015.04.09. 20:46:53

@Roland Oranky: ennyi erővel az oláhoknak is panaszkodhatsz, ölég sok közös van bennük, több mint a magyarok és a ruszkik közt :)

Roland Oranky 2015.04.10. 16:39:52

@Emmanuel Goldstein: A románok az ellenségeim személyes okokból is. Putyin nem ártott nekem. Moldova egyesülése Romániával rossz nekem és ha csak a két opció van akkor Putyin. Az EU amelynek Szlovákia, Románia és esetleg Szerbia és Románia is tagja pedig az ellenségem. Nincs semmi közöm és nem is lessz a Románokkal.

randomuser1 2015.04.10. 19:36:30

@Roland Oranky: aha, akkor szerintem kicsit olvasgass utána a témának, oszt utána gondolkozz azon, ha az oláh meg a rác neked büdös, a muszka vajon milyen illatú lehet :)

Roland Oranky 2015.04.10. 21:45:44

Nem szagolgatni akarom őket. Azok akik családomnak ártottak soha semmilyen körülmények között nem bocsátok meg. Az oroszok nem bántottak a románok igen. Ne haragudj ha ennyire gyűlölsz minket megkérdezhetem te milyen fajtájunak tartod magad?

randomuser1 2015.04.10. 22:35:51

@Roland Oranky: én már az új ember típusához tartozom, kozmopolita, baloldali liberális, fajilag nem behatárolható.
te tényleg faszán, határontúli magyarként nem vágod, mekkora pusztítást okoztak az oroszok kis hazánknak a történelem folyamán? végülis, nem baj, hamarosan jön egy kisebb emlékeztető.. nekem mindegy, én elvok bárkivel itt a környéken, de értetek azért egy csöppet aggódom :)

randomuser1 2015.04.10. 22:52:30

@Roland Oranky: én amúgy nem gyűlöllek, majd énekeljük együtt pár év múlva,lopva, valami eldugott helyen összegyűlve:
www.youtube.com/watch?v=adRO9ouMolc

:)

Roland Oranky 2015.04.11. 06:53:30

Számomra óriási csalódás volt, hogy a románok többsége akik barátoknak töntek így viselkednek 1989 után és az EU is pontosabban habár sok reményt nem fűztem hozzá az állampolgári kezdeményezésük. Az, hogy 1000000 aláírás esstén 7 országból bármit meglehet tárgyalni. Hát nem nem lehet. Amúgy titeket zsugori, arrogáns és árulónak tartalak. Ti vagytok az 5, hadoszlop. Igen, hiszem azt, hogy azt amit annak idején pont egy román Aurel Popovici mutatott a térképén az Ausztriai Egyesült Államok-ban az önálló Székelyföld megvalósítható. Az a térkép Magyarországot is mutatta etnikai határai mentén-Felvidék magyarlakta területeivel, Kárpátalja magyar lakta területeivel, Partium magyar lakta területeivel és Vajdaság magyar lakta területeivel együtt. Igen hiszek abban, hogy 2 dolog nem létezik a t9rténelemben a mindörökké és a soha. Pl rá számos ország.

C.critical 2015.04.11. 07:15:17

@népoldali: "Hát mi vagyunk mi?Rakoncátlan kisgyerek,akit a NEM LEGÁLIS eu megleckéztet?"
Van itt némi fogalmi zavar a "legalitás" és a "legitimitás" definíciója kapcsán.

randomuser1 2015.04.11. 10:31:39

én simán reálisnak látom az erdélyi autonómiát gazdasági alapon, ellenben ez bukarestnek kb annyira köll, mint a reptér brassóba vagy a székely autópálya.. oszt amíg tudják, akadályozni fogják..
Etnikai alapon szerintem soha nem lesz autonóm egyik idézet terület se, mert bár a magyar kultúra és nyelv uralkodónak tekinthető, az etnikai eloszlása ennél jóval változatosabb,és egy ruszinnak kb dosztmindegy hogy ukrajna vagy a autonóm magyar kárpátalja-e ahol ő épp kisebbség.
süti beállítások módosítása