Egy, a tízmillió politológus országából

Critical/Comment

A sötétség vicsorgó szolgái

A kormány arcába robbanó brókerbotrányról.

2015. március 27. - C.critical

 

Orbán rálépett a gereblyére, ami csúnyán felsértette a homlokát

Kezdődött azzal, hogy cirka egy hónappal ezelőtt amikor még senki nem tudott semmit, illetve nagyon keveset, Rogán belekiabálta a médiába, hogy újabb szocialista brókerbotrány került napvilágra a Buda-Cash üggyel.

Mindig gyanakodva tekintünk arra a biciklitároló környékén ólálkodó emberre, aki már akkor Józsit gyanúsítja bringalopással, amikor még a lopás ténye is alig merült fel.

Persze, ez a narratíva könnyen beilleszthető a kormányzó pártok szokásos "legjobb védekezés a támadás" kommunikációs stratégiájába, így a pillanatnyi meglepetést felváltotta a feszült várakozás. De hiába vártunk, nem derült ki semmi arról, ami azt bizonyította volna, hogy Józsi lopta el azt a bizonyos bringát. Sőt...

Kicsit távolodjunk el a metaforáktól, és beszüljünk arról, hogy a kormány hónapok óta legkevesebb egy lépéssel le van maradva a helyzetfelismerés, illetve a megfelelő kommunikációs taktika megválasztását illetően. Azt tudják, és értik, hogy fontos szerepet játszik a politikában a látszat: már a gyanú árnyéka is politikai halált okozhat. Viszont azt elfelejtették észrevenni, hogy az 5 évig sikeresen működő pofonegyszerű  panel a kormánypárti fény harcosairól meg a  sötétség vicsorgó szocialista szolgáiról, már csak a Fidesz-KDNP legkeményebb kemény magjának nem túl szofisztikált igényeit elégíti ki. 

Nem hagyható figyelmen kívül az a nem elhanyagolható tény, hogy komoly nehézségekbe ütközik minden olyan kommunikációs manőver, ami az öt éve a kanyarban sem lévő szocialisták irányába tolna az aktuálisan felmerülő  ügyekben bárminemű felelősséget. Kiemelten fontos viszont  az, hogy az elmúlt egy évben csorba esett a kormány hitelességén, egyenességén, tudatosságán. Sorra bedobott politikailag és gazdaságilag irracionális ötletek, korrupciós vád miatti kitiltások, Rogán és Szíjjártó ingatlanügyei, eldurvuló belső viták, széthulló gazdasági holdudvar, és egyéb, pozitívnak a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető események tarkítják a harmadik Orbán kormány szűk egy évének történetét. 

Az ilyen és ehhez hasonló események hatására, egy Rogán sajtótájékoztató után nem a "Gyurcsány takarodj", meg a "tolvaj szocialista banda" gondolata lüktet a keményen dolgozó szavazó fejében, hanem a "Mi újság a vagyonnyilatkozatoddal Tónikám?" jogosan felmerülő kínzó kérdése. Már amennyiben egy nyugodtabb vérmérsékletű választópolgárt képzelünk magunk elé....

Tipikusan ez az a közhangulat, amikor a fény harcosából a sötétség vicsorgó szolgájává válik egy politikai erő. Függetlenül attól, milyen képet is akar szándékszerűen kialakítani magáról. Abban az esetben pedig, amikor viszonylag egyszerűen elgörgethető a kormány legfelsőbb köréig egy százmilliárdos tételű kötvénycsalás, az utóbbi látszat jó eséllyel tartósan fennmarad.

Márpedig a Questor ügy esetében, miután Orbán Viktor tökéletesen érthetetlen, és irracionális módon az elmúlt évek legélesebb fegyverét adta az ellenzék kezébe azzal, hogy érintetté tette magát az ügyben, nincs az a kommunikációs géniusz, aki lemossa a kormányról, hogy a napok óta a médiát lázban tartó értékpapír csalás valójában "fideszes brókerbotrány"  

Mindez a gyurcsányizálódás útjára lépésének tipikus esete.

Valakinek buknia kell. 

 

 ( Az ügy részleteiről számos helyen lehet olvasni, többek között itt is)

 

fotó: origo

A bejegyzés trackback címe:

https://criticalcomment.blog.hu/api/trackback/id/tr267308336

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: C.critical: A sötétség vicsorgó szolgái 2015.03.30. 15:39:02

A kormány hónapok óta legkevesebb egy lépéssel le van maradva a helyzetfelismerésben.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül 2015.03.28. 10:11:07

Egy belterjes, Orbán által kitenyésztett fideszmaffia rendszer teljes beborulását éljük meg 2010 októbere óta. Most derül csak ki, hogy a Balog esztergályosokra, Zsigó cukrászokra, Elmebeteg matolcsikra, koronaőr Habonyokra, a KISZ funkcikból fideszes funkcikká lett Rogánokra Kövérekre, egykori és MSZMP-s komcsikra, valamint az állami pénzből illetve állami segítség nyújtással felfuttatott "nemzeti" oligarchákra alapozott rendszer nagyobb károkat tud okozni mint 40 év ruszki megszállás.

A Fideszt börtönbe kell vágni mint a komcsikat!

röf 2015.03.28. 10:27:59

Ostobák előre.....
(Mondom a nagy titkot: az nyer, aki több ikszet kap...)

jolaca 2015.03.28. 10:54:51

"Moslék-ország, hajh, cudar ország..."
...Sosem fogunk ebből kimosdani.

torvenytisztelopolgar 2015.03.28. 11:24:26

"Orbán rálépett a gereblyére.." ezzel a fotóval :D .Besírtam :D

Ma Baker 2015.03.28. 11:46:28

Semmitmondó cikk.
A tények:
-végbemegy a pénzintézeteknél a liberálisok által erőltetett dereguláció, hogy ne lehessen hatékonyan ellenőrizni a brókercégeket
-tizenévet sikkasztgat a buda cash
-sokéve gyanús, hogy a quaestor be fog dőlni
-Amikor 5éves rendes ellenőrzésre kerül a sor, a Gyurcsány kormány futni hagyja a Buda cash-t, az Orbán kormány az első adandó alkalommal elkaszálja
-Ezután Varga Mihály minden médiumon keresztül kürtöli, hogy nem feltétlen biztonságos brókercégnek adni a pénzt, jobb helye lenne annak államkötvényben
-a ballib média Vargát próbálja hitelteleníteni és röhög, hogy miért is lenne olyan biztonságos a magyar államkötvény
-Orbán kiveteti a közpénzt a quaestorból MIUTÁN minden médiában elmondták, hogy nem biztonságosak a brókercégek
-a Quaestor bedől
-A ballib média azokra próbálja kenni a balhét, akik amint lehetett felgöngyölítették az ügyet, megmentették y közpénzt és szóltak, hogy senki pénze nincs jó helyen a brókercégeknél
Teljesen logikus.....

Pop40 2015.03.28. 12:19:01

@Ma Baker: "Orbán kiveteti a közpénzt a quaestorból MIUTÁN minden médiában elmondták, hogy nem biztonságosak a brókercégek"

Ó, hogyne. Tarsoly, mint a fideszmaffia országos cimborája, a nagysikerű keleti nyitás levezetője, mikor baj van, öncsődöt jelent, s előtte rohan Szíjjártóhoz, segítségért, meg hogy juttasson el egy levelet Orbánhoz.

Orbánnak meg pár napra rá (miután minden fideszes pénzt kivittek) "eszébe jut", hogy kivegyék azt a minisztériumi pénzt, ami amúgy brókercégnél NEM IS LENNE TARTHATÓ. (eltőzsdézték a zemberek pénzét, ha még ismerős a szöveg - csak nem a narancsbolsik által szétkúrt manyupok tőzsdézték el, hanem a fideszmaffia.)

Nyilván Vityának a médiából támadt a ragyogó megérzése, kicsit sem abból, hogy az álbróker haverjai szóltak neki, hogy bukta van.:-D

Ahogy azt Móricka elképzeli. :-D

Tudományos lopsizmus 2015.03.28. 12:36:47

@Ma Baker: Ja. Az is logikus, hogy a külügy, mint költségvetési intézmény egy brókercégben tartja a pénzét. Pedig Orbán azzal lopta el a manyupot, hogy azt csak eltőzsdézik. Te is narancsért álltál sorba, nem észért.

Pop40 2015.03.28. 12:48:33

@Tudományos lopsizmus: "Pedig Orbán azzal lopta el a manyupot, hogy azt csak eltőzsdézik"

Ebben igaza lett.
Ha Vityáék az ellopott manyup-pénzeket nyomták be a Questorhoz, akkor tényleg eltőzsdézték.

Csak nem a manyupok, hanem narancsbolsiék.

Tudományos libsizmus 2015.03.28. 13:34:55

Ez az eset is alátámasztja, hogy a tőzsdézést, mint olyat, be kell tiltani.

Mióta világ a világ, a tőzsde a 10-20 évente visszatérő orbitális pénzügyi csalások melegágya. Nem tudom, van-e visszataszítóbb foglalkozás a brókerénél.

Pop40 2015.03.28. 13:43:47

@Tudományos libsizmus: Hülyeség.

Ezzel az erővel tiltsd be az autókat is, mert vannak hülye sofőrök, akik balesetet okoznak.

Mellesleg a tőzsdei jelenlét sokkal inkább az átláthatóságot segíti, ugyanis az ott jegyzett cégeket sokkal alaposabban ellenőrzik. Túl azon, hogy egy csomó cég, jó ötlettel, a tőzsdei jegyzésből jut pénzhez, hogy egyáltalán elindulhasson.

Arra, hogy nem értesz a gazdasághoz, nem az a megoldás, hogy "akkó tíccsuk be!"

2015.03.28. 13:44:30

@Tudományos libsizmus: "a tőzsdézést, mint olyat, be kell tiltani"

A fideszt kellene örökre betiltani, batyufasz.

Jolka40 2015.03.28. 13:47:32

Fidesz-hívők! Most a kussolásnak van itt az ideje! Van az a mocsok, amit nem lehet fehérre mosni.

Tudományos libsizmus 2015.03.28. 13:55:45

@Pop40:
Történetesen közgazdász lennék. Ez persze önmagában nem jelenti azt, hogy értek is hozzá, de azért némi fogalmaim vannak a gazdaságról.

Tudományos libsizmus 2015.03.28. 14:03:55

@Jules Verne: @Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül:
De hiszen ideológia elődeid is betiltották a tőzsdét. Mi a gond?

Pop40 2015.03.28. 14:08:09

@Tudományos libsizmus: Közgazdászként mondasz ilyen baromságokat?

Ez ritkán fordul elő velem, de erre egy halk "no comment"-en kívül semmit nem tudok mondani.

Tudományos libsizmus 2015.03.28. 14:12:53

@Pop40:
Semmiféle közgazdasági képzettséggel nem kell ehhez rendelkezni. Meg kell nézni, kik foglalkoznak tőzsdézéssel háromezer éve. Ennyi az egész.

élhetetlen 2015.03.28. 16:10:28

Egyetlen probléma van. Az ország lakosainak az a része, aki naponta 8-12 órár dolgozik, az ezekből semmit nem lát, örül, ha beeshet este az ágyba. Megy minden tovább, folytatják. És jönnek a plakátok, hogy MO.
jobban teljesít, azt látják a villamos ablakán keresztül is. A károsultak megint csak egy izolált csoport. Ha ezt jogilag nem lehet megfogni, akkor annyi. Ha jogilag megfogják, már akkor is annyi. Valamit írtak bizonyos ház előtt megálló teherautókról. A szomszédok azt hitték, költöznek. Nem költöztek. Azok a teherautók nem a bútoroknak kellettek (legalábbis nem az Ikeás bútoroknak). Ha jól tudom, csak a nemzeti műkincsek vannak nyilvántartva.
Műkincsekben, sok milliót érő antik bútorokban, tömbaranyban sokkal nagyobb vagyon lehet a saját nevén, amit aztán legálisan értékesíthet, mint egy villa értéke. Ennek az elszállítására adtak időt neki, szerintem.

Tudományos libsizmus 2015.03.28. 16:56:43

@maxval bircaman szerkeztő:
Libsi patkány. Ki fizet téged, hogy nickeket lopj?

brumeszkosz 2015.03.28. 17:41:32

Fidesz-birkák!!!! Tolvaj a cigány főpásztor!!!! Értitek??? Tolvaj!!!!

Ma Baker 2015.03.28. 19:16:11

@Pop40: "Nyilván Vityának a médiából támadt a ragyogó megérzése, kicsit sem abból, hogy az álbróker haverjai szóltak neki, hogy bukta van.:-D"

Nem érted az összefüggést. Varga Mihály több napig standupolt a médiáknál azzal a tanáccsal, hogy nem biztonságosak a brókercégek és mindenki meneküljön államkötvénybe, mielőt még kivették volna a külügy pénzét a kvesztorból.
Erre volt pl az ATV cinikus válasza a híradójukban, hogy ugyan mennyivel biztonságosabb az államkötvény...

Pop40 2015.03.30. 08:00:33

@Tudományos libsizmus: Miért, kik foglalkoznak tőzsdézéssel 3000 éve?

Én is foglalkozom amúgy tőzsdézéssel, igaz, saját pénzből, és nem 3000 éve.
Baj netalán?

Pop40 2015.03.30. 08:03:32

@Ma Baker: "mielőt még kivették volna a külügy pénzét a kvesztorból."

A külügy pénze eleve NEM IS LEHETETT volna a kvesztorban.
Törvényileg tilos ilyen jellegű brókercégnél tartani közpénzt.

Mellesleg a manyupokkal szemben pont az volt a fideszmaffia hazug vádaskodása, hogy eltőzsdézték a pénzt. (miközben nekik épp az volt a dolguk, hogy tőzsdézzenek.)
A külügy tényleg eltőzsdézte a pénzt, miközben neki aztán kurvára nem ez a dolga, sőt, tilos neki.

Persze a fideszes maffiát ilyesfajta nüanszok sosem zavarták.
süti beállítások módosítása